Csoportos adóalanyiság a társasági adóban

Csoportos adóalanyiság a társasági adóban

Csoportos adóalanyiságot először 2019-re lehet választani, amennyiben azt az adóhatóság engedélyezi. Egy adózó egyidejűleg csak egy csoport tagja lehet. Ez idáig az általános forgalmi adóban lehet csoportos adóalanyiságot választani. Az elvek is némileg hasonlítanak hozzá.

A szabályok a csoportra ugyanúgy vonatkoznak, mint az egyes adóalanyokra, tehát a kedvezmények és a veszteség leírás és egyebek tekintetében. Tárgyévben nem lehet összevonni a pozitív és negatív adóalapokat, de a csoport elhatárolt veszteségét csoportosan lehet kezelni, és ugyanúgy mint az egyes adóalanyoknál, itt is a csoport számára elszámolható a veszteség 50 százaléka.

A csoportos adóalanyiság egyik nagy előnye, hogy az adócsoport fennállásának ideje alatt a csoporttagok közötti ügyletekre nem kell alkalmazni a transzferár-szabályokat és a dokumentációs kötelezettséget sem, kivéve ha az ügylet a csoporttagságot megelőzően jött létre.

A csoportos adóalanyiság sokféle dolgot jelenthet, a közös adókönyveléstől az adókonszolidáción át a közös adóbevallásig.