Oktatás másként

Oktatás másként

A nonprofit világ más, mint a gazdálkodó szervezetek élete, és ennek is egy sajátos alfaja az oktatási intézmények világa. Itt kettősség van: Fenntartó és Intézmény, mert a magyar gyakorlat alapján minden intézménynek van fenntartója, és ezen keresztül képviselteti magát az intézmény.

Sok területen találkozik egy szervezet hatóságokkal, de két állami hatósággal kell a kapcsolattartásnak mindenképpen zökkenőmentesnek lennie: az Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Államkincstár. Az utóbbitól érkezik a bértámogatása az intézményeknek, de a NAV levonja az esetleges adótartozást, és csak a különbséget kapja meg a Fenntartó. Innen látható, hogy mennyire fontos szerepe van a támogatásunknak, mert ha nincs a figyelem középpontjában, akkor előfordulhat, hogy nem érkezik támogatás és akkor nincs miből a béreket kifizetni, ami egyet jelenthet a csődhelyzettel. 

Az intézményekben a pedagógusok és az őket segítők elszámolása az egyik fő terület, és a költségek döntő része ebben merül fel. Sajátos szabályok vonatkoznak a pedagógus bérek megállapítására és a szabadságra, ezekkel is tisztában vagyunk.

Fontos része az intézményeknek az étkeztetés és nehézen érthető szabályok vonatkoznak rá, melyet nem könnyű érteni, és alkalmazni. Ebben is segítünk.

Bábakalács Montessori Óvoda, Vác

Az óvoda elindulása óta – mely immár sok évre tehető – dolgozunk együtt. Az Intézmény és a Fenntartója biztonságos kezekben van. Több mint 15 éves tapasztalata van a Perspektívák Partnerirodának az oktatási intézmények könyvvezetése, normatív támogatás igénylése, elszámolása terén. E mellett persze még sok egyéb támogatási szolgáltatás működik zökkenőmentesen. Nem csak a hagyományos értelemben vett könyvviteli szolgáltatást nyújtjuk, hanem ennél sokkal többet: adótanácsadás, adatszolgáltatások, KSH, az adóhivatallal kapcsolattartás, bírósági ügyekben támogatási szolgáltatás, és még felsorolni sem lehet, annyi minden. Valóságos gazdasági irodaként segítjük a mindennapokat.