2019. évi adó- és járulékváltozás tájékoztató

2019. évi adó- és járulékváltozás tájékoztató

Legfontosabb változások röviden:

  • Cafeteria változása, szűkülése
  • EHO megszűnik,átveszi a szerepét a Szochó
  • ÁFA alanyi mentes határ, 8 millióról 12millióra változott
  • Osztalék jellegű jövedelmek adóztatása EHO-ról Szochóra váltás miatt
  • KIVA belépési határ: 1 milliárdnál, kilépés 3 milliárdnál, marad az 50 fő
  • TAO: csoportos adóalanyiság, hasonlóan, mint az áfában

 Személyi jövedelemadó és járulék változásai

Talán a legjelentősebb, de mindenképp a leginkább indulatokat is kiváltó változás a munkaviszonyban, vagy társas viszonyban állókat érinti. Jelentős és régóta megszokott juttatásokat vont el a törvényalkotó, melyet a munkavállalók és a munkáltatók is szívesen adtak, mivel kevesebb volt az adóterhe, és az így adható összeg látványos volt. A változások azt indítják el, hogy megszűnnek ezen juttatások. Ugyan semmi sem tiltja, a munkáltatónak, hogy továbbra is adja, de ha bérként adózik, akkor egyszerűbb bérben odaadni. Korábban megszoktuk, hogylétezett a béren kívüli juttatás és az egyes meghatározott juttatás (ismert nevén a természetbeni juttatás), és ezek az adómértékben különböztek, amit a magánszemély nem vette észre, csupán a cég fizetett többet, vagy kevesebbet. Bérként adóztatva, viszont ha kap egy juttatást egy személy, akkor le kell vonni az adókat. Megoldhatatlannak látszik, és nem vállalhatja át a cég ezen adóterheket.

Lássuk bővebben:

Cafeteria: béren kívüli juttatások esetében az éves keret 450ezer nem változott, de változott a felhasználás. Megszűnik a szorzó, viszont az EHO megszűnésével a Szochó lép a helyére, azaz 14% helyett 19,5% lesz a teher, ezzel együtt tulajdonképpen nem változik a terhelése.

Mire adható: lényegében csak a SZÉP kártya maradt meg ebben a kategóriában.

 

SZÉP kártya: szálláshely legfeljebb évi 225.000.- Ft; vendéglátás legfeljebb évi 150.000.- Ft; szabadidő legfeljebb évi 75.000.- Ft.

Teljesen eltűnik a 100eFt. mint adható béren kívüli juttatás!!!

A további cafeteria elemek gyakorlatilag bérként megadóztatva adhatók.

Csak példaként a helyi utazási bérlet bérként való megadóztatása, vagy a munkáltatói lakáscélú támogatás eltörlése, de sok minden más is.

Az alábbi összeállítás mutatja, hogy mi nem változott, és mi az, ami változott:

Nem változik 2018 2019
Óvodai, bölcsödei szolgáltatás adómentes adómentes
SZÉP kártya 450eFt.-ig adható béren kívüli juttatásként 450eFt.-ig adható béren kívüli juttatásként
     
     
Változás 2018 2019
Erzsébet kártya természetben adott juttatás Bérként adózik
Munkahelyi étkeztetés természetben adott juttatás Bérként adózik
Helyi bérlet természetben adott juttatás Bérként adózik
Iskolakezdési támogatás természetben adott juttatás Bérként adózik
Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés természetben adott juttatás Bérként adózik
Önkéntes egészségpénztári befizetés természetben adott juttatás Bérként adózik
Lakáscélú támogatás adómentes Bérként adózik
Lakáscélú munkáltatói kölcsön adómentes max 10 mill. Ft.-ig adható adómentesen

MARAD: a telefon, a reprezentáció, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés adója.

Az osztalék jellegű jövedelmek  (egyéni vállalkozó nyereség, társasvállalkozások tulajdonosainak osztalék felvét) adózása 2018-ban 15% SZJA +14%EHO (éves 450eFt-ig), 2019-ben pedig a minimálbér éves összegének duplájáig kell a Szochót megfizetni, és az továbbra is igaz, hogy a bér/tagi jövedelemutáni (idáig az EBMP) Szochó beszámítható.

Mit is jelent ez: tehát ha valaki osztalékot kap, de a minimálbér kétszeresének a 12-szerese után már a Szochót megfizették utána, akkor az osztalék már csak 15% Szja-val adózik.

Továbbiakban:

Marad az egykulcsos, 15 %-os szja kulcs.

Marad a családi adókedvezmény, kibővítetten a családi járulékkedvezménnyel, de változtak az alapok.

2019. január 1-től is emelkedik a két gyermekesek családi kedvezménye. A kedvezményezett eltartottak után havonta érvényesíthető kedvezmény adóban kifejezve évente 2.500 forinttal növekedve2019. január 1-jétől 20.000 forint.

2019. január 1-től a családi kedvezményre jogosultak a következő összegekkel csökkenthetik:

Egy eltartottesetén maradt 66.670 forint, nem változott

Kettő eltartott esetén (csak emlékeztetőül a korábbi évek):

a) 2017-ben 100.000 forint,

b) 2018-ban 116.670 forint,

c) 2019-ben és az azt követő években 133.330 forint (ez havi 20eFt gyermekenként),

– Három és minden további eltartott esetén 220.000 forint. Nem változott!

Minden összevonandó jövedelem esetében akár év közben is figyelembe vehető a kedvezmény.

Igénybe vehetik az szja tv.szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosultak, tehát házastársak, élettársak, fő szabály szerint, stb. akik gyermek nevelést közösen látnak el. Lényegében ugyanazokkal a feltételekkel vehető igénybe mint a megszokott szja kedvezmény.

Járulék amiből levonható: a munkaviszony, társas jogviszony után bérből, jövedelemből levonandó járulékokból az alábbi sorrendben:

  • egészségbiztosítási járulék természetbeni,
  • egészségbiztosítási járulék pénzbeni,
  • nyugdíjjárulék.

A kedvezménnyel be nem fizetett járulék nem csökkenti az ellátást, táppénz, nyugdíj esetén. Tehát ugyan nem fizetünk nyugdíjjárulékot, de ettől nem csökken a nyugdíj majdani összege.

Csak emlékeztetőül: az ingatlan bérbeadást (a tartóst ideértve) 2018-tól nem terhelte az EHO, így az EHO megszűnése miatt nem veszi át a helyét a Szochó.

Szociális hozzájárulási adó

NEM változott: Mértéke: 19,5% maradt, és lett egy új szochó tv. régi kedvezményekkel. Várhatóan a 2019. év közepétől csökkenhet a mérték.

FONTOS: ahol korábban EHO volt járulékteherként ott most átveszi a helyét a Szochó. Ez azt is jelenti, hogy 14% helyett 19,5% lesz az adómérték, de a legtöbb helyen az adóalapok ezt korrigálják, de nem mindenütt.

Szociális hozzájárulási adó kedvezményei

Továbbra is levonható több kedvezmény, így a GYES-ről visszatérők, a munkanélkülit foglalkoztatók, a 25 évalatti és 50 év feletti foglalkoztatott munkavállaló után a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott után járó kedvezmények.

KATA, KIVA

Változott

Kata adózás: a tételes adóval leadózott összeg havi egymillió forint, a fizetendő adó nem változott. Viszont az alanyi mentesség az áfában is 12 millió lett, azaz a KATA-s a teljes keretig maradhat a mentes körben.

Továbbra is havonta kell a KATA adót megfizetni, 50 ezer a főállású, és 25 ezer a mellékállású kisadózói teher. Választható a magasabb 75 ezer Ft-os teher is a magasabb járulék alapelérése okán.

Biztosítások mértéke a KATA-ban:

  • 50.000Ft. => 94.400Ft.
  • 75.000Ft. => 158.400Ft.
  • 25.000Ft. => nulla Ft. (mellékállású)

Nem változott: a 100 ezer Ft-ot meghaladó adótartozást nem kell negyedévente nézni, hanem csak év végén.

KIVA: belépési határ: 1 milliárdnál, kilépés 3milliárdnál, marad az 50 fő. Változtak a kedvezmény jogcímek, de lényegében a Szochó-hoz lettek igazítva, jelentős változás nem volt.

Általános forgalmi adó

Változás!

Év közben: 2018.07.01-tőla kimenő (vevő) számlákról online kell adatot adni ha az áfa összege eléri a 100eFt-ot. A lakás építés áfája 2019. dec. 31.-től 5%-ról 27%-ra fog változni, de vannak kiegészítő szabályai.

2019. jan.1-től:

Áfa tv. változása: alanyi mentes határ 8 millióról 12 millióra változott.

A személygépkocsi bérleti díjának 50%-a nem vonható le, ha nem vezetünk erről útnyilvántartást, de a nyilvántartás vezetése mellett az 50%-nál nagyobb mérték is levonható.

Kelt: Budapest, 2018. december 8.

Halmosi István

Tags:
, ,